Van sportleraar naar leraar!

Wim Willems begon zijn carrière als sportleraar en heeft een bewuste keuze gemaakt om zich om te laten scholen tot leraar in het basis-onderwijs: 

Mijn naam is Wim Willems. Als gymleraar was ik al enige tijd werkzaam op basisschool De Twaalfruiter. Op een gegeven moment werd mij gevraagd om een middagje in te vallen in een groep waarvan de lerares ziek was. En dat beviel mij en de kinderen best wel goed! Gekscherend werd er dan ook geroepen dat ik ook maar eens voor de klas moest.

In mijn achterhoofd wist ik dat ik niet tot mijn pensioen fulltime gymleraar zou blijven en in die tijd kwam net het zijinstroomtraject een beetje van de grond. Om mezelf verder te ontwikkelen ben ik toen, onder begeleiding van meerdere Twaalfruiter leraren, het geschiktheidsonderzoek ingestapt. En zowaar, in november van dit schooljaar mocht ik met de opleiding starten. Het hielp enorm dat ik voor het onderzoek één dag in de week stage mocht lopen bij ervaren leraren. Inmiddels sta ik vier dagen per week voor groep 6 en gebruik ik 1 dag om voor te bereiden en te studeren. Vanuit De Twaalfruiter word ik begeleid door een coach, die mij enerzijds helpt met de dagelijkse beslommeringen van een leraar, en anderzijds inzicht geeft in methodes en leerstrategieën.

Met veel plezier ga ik wekelijks naar de Marnix Academie om colleges te volgen en studiegenoten te ontmoeten. De opleiding is praktisch ingesteld en biedt veel handvaten die je kunt gebruiken in de dagelijkse praktijk. Het is anderzijds ook een zwaar proces, want naast het onderzoeken en het leren draag je wel verantwoordelijkheid voor je groep. Maar het leraar zijn geeft je ook heel veel energie terug als je merkt dat de kinderen jouw aanpak waarderen!


Wim Willems